You are currently viewing Háttérmunkálatok, avagy miért kerülnek ennyibe a virágdekorációk? III.

Háttérmunkálatok, avagy miért kerülnek ennyibe a virágdekorációk? III.

Behind the scenes

Part III.

Háttérmunkálatok, avagy miért kerülnek ennyibe a virágdekorációk?

A harmadik rész következik, azzal hogy sorra veszem a különböző fázisokat kicsit kifejtve, részletesebben.

Az első ilyen fázis, amikor beérkezik egy ajánlat, tehát az árajánlatadás.
Ez az egyedi rendeléseknél fordul elő, ilyen például az esküvő (galéria), céges megkeresések, személyre szabott virágcsokor igény stb., tehát a webshopról azonnal nem megrendelhető termékek.
Mivel a webshop javarészt szárazvirág kínálattal bővelkedik, ezért értendő az ajánlatkérés főleg a friss virágdekorációkra, vagy nagyobb volumenű szárazvirág dekorációra.

Amikor beérkezik egy érdeklődés, sokféleképpen el lehet indulni a válasz/ajánlat adással. Szeretem már nulladik körben átbeszélni, először telefonon és akár csak pár percben (ami sokszor van, hogy lesz fél óra is, ha a másik fél is örömmel beszélget), hogy miről is lenne szó.
Ez esetben amik leginkább lényegesek azzal kapcsolatban hogy tudjak kalkulálni, hogy milyen méretűek legyenek a díszek, milyen fajta virág preferencia, hány darabra van szükség, milyen terekbe, helyiségekbe kerülne, mekkorák azok a terek, hány centi az a bizonyos asztal, posztamens stb. amire kerülne. Ezeket a részleteket természetesen a későbbiekben bármilyen módosítással eszközöljük, azonban valami alapján kell tudni kalkulálni.

Számtalanszor volt már olyan eset, hogy a megrendelő teljes egészében rám bízta a fent említett szempontokat, kérdéseket. Megadott egy büdzsét, amibe felvázoltam, hogy mi fér bele, ha esetleg még azon felül szeretett volna valamit, akkor megbeszéltük, hogy az miként módosít az áron.
Sok esetben azért is alakul így, mert a megrendelőnek nincs pontos elképzelése, szívesen rám bízza, ez jó érzés, hiszen ilyenkor látom és érzem, hogy bízik a szakértelmemben és az ízlésemben.

Más esetekben, ha konkrét elképzeléssel érkezik a megrendelő és nem ad támpontot büdzsé szempontjából, akkor sokszor inspirációs ötletekkel állok elő, amit aztán szűkítünk. 
Van hogy több opciót is készítek, különböző árazással, hogy legyen lehetősége válogatni, a költségeihez igazítani a dekorációt.
Mire összeállítom a mennyiségeket, fajtákat, árakkal, ötletekkel együtt az volumentől függően több órát is igénybe vehet.

Ezek után a megrendelő vagy elfogadja az ajánlatot, vagy sem. Vagy alakítunk rajta. Ha igen, akkor örülünk, és kezdődhet a közös munka. Ha a nem felé hajlik, próbálom hangsúlyozni, hogy alakítani, változtatni mindig van lehetőség bármilyen irányban, jó futni 1-2 plusz kört, mert van, hogy pár apró részleten múlhat a döntés.

Ezekkel azt szerettem volna szemléltetni, hogy több olyan fázis van a megállapodás előtt, ahol idő, energia, gondolkodás, kreativitás, helyszínbejárás történik, még anélkül, hogy az anyagiakról bármilyen szó esne, és megállapodás születne. Ez számomra így természetes, viszont ez a láthatatlan munka egy szelete a teljes egésznek.

A következő részben az elfogadott ajánlat utáni teendőkről, feladatokról fogok mesélni. 

Ha érdekelnek a további Dori Legradi Flowers kulissza mögötti tartalmai, kövess be!

Vélemény, hozzászólás?